В понеделник казват зелените коридори за 10 дни, решават за „Джонсън и Джонсън“

0

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че ваксинационният щаб ще вземе решение за прилагането на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ у нас най-рано в понеделник.

„Когато ще е излязло решението на американския орган за храни и лекарства“, каза той.

Очакват се допълнителни становища, след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че ползите от тази ваксина са по-големи от евентуалните странични ефекти:

„В момента сме в контакт с няколко европейски страни, защото ни се иска да не се получава това, което се получи при „АстраЗенека“, а да има единно по възможност европейско решение и практиката да е еднаква. Ако успеем да го постигнем – добре, ако не, ние ще вземем нашето решение така или иначе“, каза Кунчев.

В понеделник се очаква допълнителна информация и за зелените коридори, съобщи той.

„Решението е в периода 30 април – 10 май да се отворят „зелени коридори“ там, където има такива подготвени, желаещи да работят, а всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник. Ние пък ще го направим за цяла България – къде, в кой ден кой „зелен коридор“ работи. Това не пречи на общопрактикуващите лекари в този период също да правят имунизации, ако желаят“.

Междувременно говорител на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс, заяви, че ЕС няма да се възползва от закупуването на допълнителни 100 милиона дози ваксини на „АстраЗенека“. Комисията обмисля да съди фармацевтичната компания заради неизпълнение на ангажиментите ѝ за доставка на ваксини срещу Covid-19. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече