Само българи по родните курорти за Великден

0

Само българи ще посетят родните курорти за Великден. Чуждестранни туристи няма да има. Ограниченията по границите и изискването за отрицателен PCR тест спират дори гости от съседни страни да резервират почивка по родното Черноморие. Спа хотелите обаче ще се напълнят с българи и очакват до 80% заетост за празника, научи „Монитор”.

Пред най-сериозни препятствия са изправени именно хотелиерите по морето, които традиционно посрещат чужди туристи за празника. „За Великден идваха гръцки гости, но сега в тяхната страна има много сериозни рестрикции, които не позволяват пътуванията.

Румънците пък се отказаха от почивката у нас заради допълнителните разходи за PCR“, коментира Пламен Копчев от Съюза на собствениците – Слънчев бряг, като допълни, че от страна на българите също не се наблюдава почти никакъв интерес. Допълнителни

    намаления на цените на нощувките не се подготвят

Той подчерта, че единици от хотелите по морето ще отворят непосредствено след стартирането на летния сезон на 1 май заради неяснотите около зелените коридори за влизане в страната. Чужденци няма да посрещнат и спа курортите у нас. За разлика от колегите си по морето обаче те ще успеят да напълнят хотелите си с българи.

„До момента резервациите за Великден се движат в диапазона 50% заетост. Има дестинации като Велинград, Павел баня и Белчин, които вече са пълни 80%.

    Проблем остава забраната за работа на ресторантите в хотелите

която възпира някои хора да правят резервации”, поясни председателят на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА) Сийка Кацарова. По думите й балнеосекторът у нас работи основно с нашенци, изключение правят спа хотелите в морски курорти като Албена и Св. св. Констатин и Елена, които преди пандемията са приемали чуждестранни гости.

„Знаем как да обслужваме гости в условия на пандемия и капацитетът от 30% не ни притеснява. Решението да работим, макар и при подобно ограничение, ни помогна да запазим персонала си, тъй като в противен случай кадри, обучавани с години, щяха да се пренасочат към други сектори”, категорична бе тя.

С цел безопасното протичане на почивката на туристите от БСБСПА туристическото и здравното министерство разработват правилник за работата на спа центровете в условия на пандемия. Според него е напълно

    забранено да работят парните бани в зоните за отдих

тъй като създават предпоставка за разпространение на различни вируси. Турската баня следва да бъде използвана единствено индивидуално. Без никакви притеснения туристите могат да плуват в басейните при спазване на задължителната дистанция от 2 метра, а също и да използват сауните. Освен това настанените на даден етаж имат правото на използват спа центъра само в определен часови диапазон.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече