Кръчмарите на Италия на бунт срещу властта

0

И днес през целия ден продължиха завихрилите се вчера в цяла Италия протести на собствениците на ресторанти и кафенета срещу рестриктивните мерки на правителството за борба с коронавирусната инфекция.

Те настояват, подкрепени от работниците си, за незабавна отмяна на  продължаващите да бъдат в сила вече месеци разпоредби за затваряне на заведенията им и за тяхното незабавно отваряне с единствента цел да оцелеят. Особено активни днес бяха кръчмарите в областта Тоскана, където съдържатели, сервитьори и готвачи се събраха с хиляди по централните площади на Флоренция и други градове, като към тях се присъединиха множество ударени от рестрикциите амбулантни търговци.

            За съжаление в следобедните часове във вторник пред Парламента в Рим се стигна до истински ръкопашен бой между окупиралите големия площад протестиращи хора и пазещите сградата полицаи. И без това високото напрежение бе подкладено от депутата от десницата, виден изкуствовед и вечен опозиционер Виторио Сгарби, който призова демонстрантите на решителна битка срещу оказалите се ялови според него решения на властите за борба срещу „Ковид-19“. В кратко слово той обяви държавата за „криминална“, набеди правителството, че „си отглежда болестта заради собствени интереси“ и подчерта, че рестрикциите въобще не били намалили броя на жертвите на коронавируса. Изпълненият до краен предел с народ площад приветства Сгарби с възгласи „Свобода, свобода!“ и „Работа, работа!“, след което най-смелите от демонстрантите настъпиха ядосано към полицейския кордон. Когато привечер страстите се поокротиха, репортери-статистици преброиха двама ранени служители на реда и седмина закопчани протестиращи, но не видяха пострадали сред тях от полицейски палки.

В Милано за малко също да се стигне до открит сблъсък между демонстранти и полиция, но благодаение на координираните действия на силите на реда това не се случи. Защото униформените служители на министреството на вътрешните работи преградиха улиците към площада пред централната гара, където се бяха събрали първите протестиращи и те не получиха очакваните подкрепления от техни гневни колеги. В южния град Казарета пък недоволните от мерките срещу „Ковид-19“ ресторантьори и техни служители се събраха на магистралата, която свързва Рим с Неапол, като движението по нея остана затворено с часове.

            В изявление пред журналисти министърката на вътрешните работи Лучана Ламорджезе определи сблъсъкаа пред Парламента в Рим като „неприемливо насилие“, което не помага на никого особено в такъв труден за страната момент. Тя предупреди обществеността, че са налице опити на анархисти и крайно десни и леви формирования, които искали „да яхнат протеста“ с цел предизвикването на безредици. В същото време шефът на полицията Ламберто Джанини призова подчинените си „да отговарят пропорционално“ на атаките срещу тях и „да се намесват само когато положението стане опасно“.

Кръчмарите на Италия на бунт срещу властта

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече