Проблеми с машините за гласуване в цялата страна

0

В област Пазарджик са получени 4 сигнала за технически проблеми с машините за гласуване, които са отстранени. Масово хората предпочитат гласуването с хартиени бюлетини, тъй като при машинното гласуване се налага да се правят по 3-4 опита. Председателят на РИК-Пазарджик Антони Върбев заяви, че проблемите са единични и към момента няма да се спира машинното гласуване в областта:

„Най вероятно проблемите са технически. Те не са свързани с дейността на съответния РИК. Най-вероятно са свързани със самите машини като машина. При нас СИК-овете са инструктирани. При нас в РИК има текстова машина. Хиляди пъти сме пробвали да въведем една и съща карта и просто пише: „Картата е използвана“. Най-вероятно е софтуерен проблем. Ние нямаме никакви правомощия над тази машина“.

В една от избирателните секции в Ловеч е преустановено машинното гласуване заради софтуерен проблем, който не може да бъде отстранен.

Технически проблем спря машинното гласуване за около половин час в една от секциите на 75-то училище в столичния квартал „Факултета“.

След началото на изборния ден трима гласоподаватели предпочетоха машинния вот, след което машината отказа да работи. Захаринка Иванова трябваше да чака намесата на техник, който оказа се в същото време отстранявал технически проблем в секция в друго училище.

„Искам да гласувам машинно, искам да пробвам. В края на краищата нормално е, 21 век сме. Работят с компютри от 1985 година. Не може ли да се справят с една машина. Нещо машината им  се опитва да ги саботира“.

Още преди обяд пред 10-те секции се извиха огромни опашки. Заради противоепидемичните мерки членовете на избирателните комисии пускаха по един избирател вътре.

ЦИК очаква проверка и на РИК – Добрич за несъответствията при преференциите. Проблемът е софтуерен. За една от коалициите под номер 110 в преференциите се появява име на кандидат под друг номер в листата, за номер 112 е вярно само първото име на кандидата.

По-рано днес централната избирателна комисия взе решение да се спре машинното гласуване във Велико Търново. Причината – за една от регистрираните формации в електронната бюлетина преференциите не са коректни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече