С до 50 лв. месечно скача вноската по ипотечния кредит

0

Между 20 и 50 лева месечно е оскъпяването на вноските за ипотечните кредити, които са били обект на частичен мораториум заради пандемията. Това заяви  кредитният консултант Тихомир Тошев в ефира на БНР.

По думите му вноските при отсрочените потребителски кредити също ще бъдат по-високи. Припомняма, че срокът, в който бе възможно частично или напълно да отложим своите задължения, изтече в края на месец март. Частичният мораториум за последните разсрочени плащания обаче изтича през декември.

    1,82 милиарда лева са разсрочените задължения на домакинствата към края на февруари,

сочи последната официална статистика на Българската народна банка (БНБ).

„Хората, които не са успели да се справят със затрудненията си във връзка с изплащането на техните кредити, продължават да имат възможността да се свържат с финансиращата ги институция, да съобщят, че при тях затруднението продължава и да потърсят някакво индивидуално решение“, подчерта Тошев, акто допълни, че банките вече са готови с предложения за подобни ситуации.  Той бе категоричен, че ако първата ни възобновена вноска трябва да е в началото на май, но не е ясно дали ще можем да я погасим, е

    по-добре веднага да потърсим банката.

„Не съветвам за погасяването на едни кредити да вземат нови кредити, пък били те и безлихвени“, коментира кредитният консултант. Освен това, още при сключването на частичния мораториум би трябвало да сме наясно, че ще плащаме по-високи вноски след края на отсрочката. Затова той съветва, ако се наложи да договорим нова отсрочка, то тя да бъде максимално кратка, защото в противен случай, ни очаква ново оскъпяване.

Тошев обобщи, че при потребителските кредити то ще бъде в рамките

    между 5 и 20 лева на месец.

Повече от 90 на сто от кредитополучателите обаче ще успеят да се справят с плащанията след мораториума.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече