В гръцките аптеки дават безплатни тестове за COVID-19

0

В аптеките в Гърция започва безплатно разпространение на диагностични тестове за COVID-19, които ще се прилагат в домашни условия, съобщи АНА/МПА.

Те ще бъдат задължителни за определени категории граждани като ученици и учители.

Заместник-министърът на здравеопазването Василис Кондозаманис заяви, че страната ще осигури 10 милиона такива теста, като първата пратка пристига днес, а другите две – през следващите две седмици.

През първата фаза приоритет ще имат по-големите ученици в гимназиите, т.е. тези на възраст от 16 до 18 години, както и техните учители. От учениците и преподавателите ще се изисква да правят тестове вкъщи всяка седмица, 24 до 48 часа преди началото на часовете.

Ще бъде пусната и специална интернет платформа, на която ще бъдат докладвани положителните случаи, но и отрицателните, ако това е категория граждани, за които домашното тестване е задължително – те ще трябва да имат подходящо потвърждение.

Същото ще важи и за учениците – в случай, че резултатът е положителен, те ще трябва да се отчетат в платформата и след това да се явят на тест в здравно заведение, а при отрицателен резултат ще получат удостоверение, което трябва да носят със себе си на училище. Учениците, които нямат сертификат, няма да могат да посещават уроци.

Кондозаманис подчерта, че домашните тестове по никакъв начин не могат да заместят епидемиологичното наблюдение, но са допълнително средство за индивидуална самодиагностика и самозащита, за ранна диагностика и изолиране на асимптоматични случаи.

За всеки гражданин ще се осигурява по един тест на седмицa.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече