Държавният департамент на САЩ с критика към правата на човека в България

0

В Доклад за правата на човека у нас за 2020 година, изготвен от Държавния департамент на Съединените щати се посочва, че предприетите от България действия срещу нарушаването на човешките права са недостатъчни.

В резюмето на документа, публикува на сайта на американското посолство в София се посочва още, че има проблеми с полицейско насилие, борбата с корупцията и независимостта на съдебната система.

В доклада за страната ни се казва, че има насилствено отношение от страна на полицията, произволни арести, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и че корпоративен и политически натиск върху медиите в комбинация с нарастваща и непрозрачна концентрация на медийна собственост и разпространителска мрежа са навредили сериозно на медийния плурализъм.

Цитирани са примери за наказателно преследване с цел потискане свободата на словото и действия срещу критици на правителството.

Споменават се и за опити за контрол върху редакционните политики на обществено финансираните БНТ и БНР посредством „политизирано влияние върху тяхното ръководство“.

Отделен абзац в доклада е посветен на бизнесмена и депутат Делян Пеевски, който според американската дипломация е използвал контрола си над дистрибуцията на печатни издания и приходите от реклама, за да осигури позитивно отразяване на свързаните с него политически играчи и главния прокурор Иван Гешев.

В доклада се споменава и уволнението на журналисти в Нова телевизия след придобиването и от страна на Кирил Домусчиев.

Споменато е и нападението срещу разследващия журналист Слави Ангелов. Включен е и арестът на отразилия антиправителствени протести Димитър Кенаров – арест който местни организации определят като „незаконен“.

Делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова е представено като пример, в който прокуратурата е потиснала критиките срещу правителството, използвайки разпоредбата срещу разпространение на невярна информация.

В доклада има и твърдения за връщане на бежанци или търсещи убежище лица, „тежки корупционни деяния“.

„Докато законът предвижда наказателно преследване на корупция от страна на официални лица, правителството не прилага закона ефективно“, а негови представители участват в корупционни практики, пише още в доклада.

В няколко секции са изброени както конкретни случаи, така и предпоставките за системен проблем с насилието над жени, деца, бежанци, етнически малцинства и ЛГБТ-хора.

Посочено е още, че макар властите в България да са предприели стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи са били недостатъчни и се наблюдават проблеми с безнаказаността.

В доклада на Държавния департамент се посочва още, че като цяло съдебната система прилага правото на справедлив и публичен процес срещу обвиняеми.

Свободата на словото и печата като цяло се спазва, не се ограничава достъпа до интернет, не се налага цензура на онлайн съдържание, спазва се и конституционно гарантираното право на мирно събиране и сдружение на гражданите.

Не се наблюдават ограничения върху академичните свободи или културни прояви.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече