Оксфордската ваксина има 100% защита от тежки случаи

0

100-процентова защита от тежки форми на боледуване, включително хоспитализация и смърт, и значителна ефективност от 79% в предотвратяване на симптоматиката на Ковид-19 показват резултатите от третата фаза на клинични изпитвания на ваксината на „Астра Зенека“ и Оксфордския университет.

„Развълнувани сме, че данните са много стабилни“, заяви изпълнителният директор за „Астра Зенека“ Рууд Доббер по време на онлайн брифинг.

В проучването, проведено в САЩ, са взели участие 32 449 доброволци, които представят различни възрасти и етнически групи. Показали са 141 симптоматични случая, като наблюдаваните реакции включват временна болка и зачервяване около мястото на поставяне на ваксината, главоболие, отпадналост, треска и болка в мускулите.
Няма риск от тробмоза при ваксинация, увериха от „Астра Зенека“.

Ефективността на препарата е постоянна при всички възрасти и етничности, казаха още шефовете на фармацевтичната компания. Клиничното изпитване е показало 80% ефикасност при доброволците на възраст над 65 години. Предвид късния етап, в който е проведено изследването, учените са обнадеждени, че ваксината ще бъде ефективна срещу новите варианти на коронавируса.

Две седмици след първата доза се генерира имунен отговор, а още толкова след поставянето на втората са изградени антитела, които неутрализират коронавируса. Реакция на Т-клетките са получили представители на всички възрасти, участвали в изследването, включително и такива над 56 години. Учените обаче все още нямат информация колко време ще трае действието на ваксината.

Те припомниха, че препаратът на „Астра Зенека“ е лесен за използване, тъй като не изисква да бъде преработен или разреден преди употреба и се съхранява при температура от 2 до 8 градуса за период до шест месеца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече