Турция окончателно зачеркна Истанбулската конвенция

0

Турция се оттегли окончателно от Истанбулската конвенция. Това заяви президентът на страната Реджеп Таип Ердоган след призиви от Европа оттеглянето да бъде преосмислено.

В Турция имаше протести, но Ердоган настоява, че Истанбулската конвенция не работи. Властта в Турция твърди, че основната цел на конвенцията – да ограничи насилието срещу жените – не е постигната. Имало и злоупотреби с правилата, въведени от международното споразумение. Противниците на оттеглянето казват, че цитираните от властта данни и мотиви са манипулирани и служат за извинение за оттеглянето.

    „Взехме нашето решение. Излизаме от конвенцията точно така, както я подписахме. Няма какво повече да се рови около това. Вече известихме Съвета на Европа. Въпросът е приключен”, каза Ердоган.

„В последните години, откакто започнаха да атакуват Истанбулската конвенция, настроенията в Турция се промениха. Властта започна да говори срещу жените и всички насилници на жени бяха окуражени. Убийствата на жени стават все повече, откакто започнаха опитите им да премахнат конвенцията”, заяви студентката Ебру Батур.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече