Джо Байдън предложи на Борис Джонсън удар срещу Китай

0

Американският президент Джо Байдън каза, че в телефонен разговор вчера е предложил на британския премиер Борис Джонсън демократични държави да се обединят в инфраструктурен план, който да конкурира китайската инициатива „Един пояс, един път“, предаде Ройтерс.

„Предложих да имаме по същество сходна инициатива, с участието на демократични държави, които да помагат на общности по света, които всъщност се нуждаят от помощ“, каза Байдън на брифинг.

    Китайската инфраструктурна схема „Един пояс, един път“ е на стойност трилиони долари. Тя беше лансирана през 2013 г. от президента Си Цзинпин и включва инициативи по разработка и инвестиции, простиращи се от Източна Азия до Европа.

Проектът би разширил значително китайското икономическо и политическо влияние, което поражда опасения в САЩ и на други места.

Ден по-рано Байдън каза на първата си пресконференция, че ще попречи на Китай да задмине САЩ и да стане най-мощната държава в света.

Американският държавен глава смята да обяви идната седмица план на стойност трилиони долари за подобряване на американската инфраструктура.

В четвъртък той каза, че ще осигури американски инвестиции в обещаващи нови технологии като квантови компютри, изкуствен интелект и биотехнология.

    Повече от 100 държави са подписали споразумения с Китай за сътрудничество в рамките на „Един пояс, един път“ за сътрудничество по проекти за железопътни линии, пристанища, магистрали и друга инфраструктура.

По изчисления на глобалния доставчик на финансови данни „Рефинитиф“, до средата на миналата година с китайската инициатива са били свързани над 2600 проекта на стойност 3,7 трилиона долара.

Китай обаче обяви, че пандемията от коронавирус е засегнала около 20 на сто от проектите по линия на „Един пояс, един път“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече