България ще получи най-много ваксини от поръчаните 10 милиона от „Пфайзер“

0

България трябва да получи най-много дози от допълнителните десет милиона ваксини на „Пфайзер/Бионтех“, каза хърватският премиер Андрей Пленкович на пресконференция в петък. Той коментира ситуацията с недостига на ваксини в някои страни от ЕС и решението от срещата на върха на ЕС в четвъртък за разпределяне на допълнителни 10 милиона ваксинни дози на компанията „Пфайзер/Бионтех“, съобщава агенция Хина.

    Европейският съюз е поръчал 120 милиона дози от британско-шведската компания „АстраЗенека“, а е получил само 30 милиона. Заради това в Хърватия има недостиг на ваксини, каза Андрей Пленкович.

Постоянните представители в ЕС са натоварени със задачата да договорят разпределението на 10 милиона дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ възможно най-скоро в дух на солидарност, каза хърватският премиер във връзка с резултатите от срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък.

Пленкович коментира, че около 405 милиона души живеят в държави, в които няма проблем с ваксините, а около 40 милиона – в страни, които не са получили поръчаните количества.

Затова тези 10 милиона дози трябва да разрешат проблема в страните, които не са получили ваксини, каза хърватският премиер. По думите му целта на разпределението на 10-те милиона ваксинни дози на „Пфайзер/Бионтех“ е да компенсира страните, които са поръчали предимно „АстраЗенека“ и по-малко от другите производители.

Около шест или седем страни трябва да бъдат компенсирани, включително Хърватия, което ще помогне за равномерно покритие на ЕС с ваксини, посочи хърватският премиер и уточни, че Хърватия е получила само 17 процента от дозите, поръчани от компанията „АстраЗенека“.

    „Както и да е, този проблем ще бъде решен. „Пфайзер“ ще попълни недостига, създаден от „АстраЗенека“, каза Пленкович.

С ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ като компенсация, Хърватия се надява да ваксинира 50 процента от своето население до 30 юни, посочва агенция „Хина“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече