България не е достигнала пика на Covid вълната

0

България е сред страните в Европа, които регистрират най-висока средна смъртност за последните 7 дни по време на третата вълна на Covid 19, се казва в репортаж на испанската държавна телевизия. Като причина се посочват твърде либералните мерки и забавянето на влизането в сила на строги ограничения. 

България, която по време на първата вълна на коронавируса, бе давана в Испания за пример заради навременните строги ограничения, сега заедно с Чехия, Словакия и Унгария е посочена сред страните в Европа с най-висока средна смъртност през последните 7 дни на третата вълна на пандемията. 

В анализа си журналистката Кристина Позо Гарсия изрично отбелязва, че и четирите държави са имали относително ниска смъртност по време на първата вълна в сравнение с останалите европейски държави. Тя посочва, че България все още не е достигнала пика на вълната, което означава, че смъртните случаи ще растат. 

За разлика от Испания, където заразените постепенно намаляват, в България те ще се увеличават, се казва още в репортажа. Това според нея се дължи на твърде либералните мерки, предприемани досега и закъснялото решение за въвеждането на по-строги ограничения. 

Третият фактор е високата скорост на разпространение на британския щам, за който обаче страните от Източна Европа са били предупредени. 

Като добър пример е посочена Великобритания, в която пътуванията са забранени и изисква 3 отрицателни PCR теста, за да влезеш в страната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече