Зоран Заев в афера с ваксини

0

Македонският премиер Зоран Заев и правителството му се оказаха въвлечени в нов скандал с преговори за китайски ваксини.

Източникът обаче на пръв поглед е необичаен – италианско издание, заради което се разгоря мащабна афера, засягаща България или най-малкото неин гражданин и нанесла силен удар по правосъдието на страната.

В две публикации тази седмица „Ла Верита“ съобщи, че Заев и здравният министър Венко Филипче са опитали да заобиколят обичайните канали за набавяне на ваксини от китайската компания „Синофарм“. Използвана е регистрирана в Хонконг фирма фантом, а това било в разрез със стандартите на китайското правителство.

Освен това ангажиментът в хода на разговорите е бил отговорността при проблеми с ваксините да е изцяло на правителството, а „Синофарм“ да се освободи от отговорност. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ веднага подхвана историята и поиска оставката на властта – и заради застрашаване на здравето на хората, и защото двамата са искали да се обогатят чрез посредника. Прокуратурата се сезира.

Заев и Филипче бяха принудени да реагират. Те обясниха, че не са успели да получат отговор от „Синофарм“ по обичайните канали и затова се обърнали към посредник. Дори при подписването на договора превели аванс на „Синофарм“, но именно изборът на посредника, изглежда, е станал причина авансът да бъде върнат – в резултат сделката не е одобрена от китайското външно министерство. Затова Скопие се е обърнало към посолството в Пекин.

Спорът се разгоря в момент, когато властите бяха разочаровани от забавянето на 200 хил. дози от „Синофарм“, а връщането на аванса бе сигнал, че окончателна дата няма да има скоро. Скопие получи и едва няколко хиляди от обещаните 200 хил. руски дози „Спутник V“. Правителството е под кръстосан огън, че не е набавило нито западни, нито други ваксини в момент на задаваща се – и вече започнала в Северна Македония – нова вълна.

„Фактът, че частна компания, която според началния анализ няма здрава основа, но има достатъчно средства, депозирани в Дойче банк, е била наета като посредник в поръчката на правителството на Северна Македония, накара официален Пекин да се опасява от измама, а затова поръчката е отменена“, пише „Ла Верита“. Впрочем посредник е използван и при предоставянето на ваксини за „Унгария“.

В спора се намеси и президентът Стево Пендаровски. Той каза, че информацията на „Ла Верита“ трябва да се провери, но обясни, че страната му се изправила пред огромен проблем и затова решила да се обърне към Русия и Китай. По думите му при опита на Северна Македония да потърси „Пфайзер“ бил върнат отговор, че компанията не разговаря с държави с население под 2 млн. жители.

Вестникът нашумя с изтичането през него на аудиозаписи, обрисували участието на бившия специален прокурор Катица Янева в схема за изнудване на македонския бизнесмен с българско гражданство Орце Камчев. В резултат Янева получи седемгодишна присъда. И тогава, както и сега скандалът е пряко насочен срещу позициите на Заев в деликатен момент преди дългоочакваното преброяване и по време на търсене на решение на спора с България, блокирал пътя към Европейския съюз.

Преди време словенско издание допусна, че в. „Ла Верита“ е част от „журналистическо-разузнавателна мрежа“, която цели да попречи на западния път на Северна Македония като част от усилията на кръга предприемачи, близки до властта в Словения и Унгария и симпатизиращи на опозицията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече