Европейската комисия загатна, че България сама е виновна за липсата на ваксини

0

Стратегията на ЕС по ваксинацията е допуснала грешки по отношение на заявките на препаратите. Това заяви първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс в интервю за Tagesspiegel AM Sonntag.

„Вярно е, че при заявките както от страна на Брюксел, така и от страна на държавите-членки бяха допуснати грешки“, казва Тимерманс. Но призовава да не се бърза и да се оценява след края на пандемията, защото „може да се окаже, че сме действали грешно, но всичко е направено правилно“.

Според Тимерманс общата заявка за ваксини е била правилен ход. Но това споразумение е било в полза на богатите държави като Германия, признава той.

В общо писмо до Комисията и Европейския съвет лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, към които по-късно се присъедини и Хърватия, поискаха въпросът да бъде обсъден на върха в ЕС. Припомняме, че първи за това заговори австрийският канцлер Себастиан Курц.

В отговор Европейската комисия обяви, че е съгласна с последните изявления на „няколко държави-членки“, че най-справедливото решение за разпределяне на ваксините е пропорционално на населението на всяка държава-членка. „Това е решението, което Комисията предложи за всички споразумения за предварителни покупки“, отбелязва ЕК.

Комисията обаче напомня, че „държавите-членки решиха да се отклонят от предложението на Комисията, като добавят гъвкавост, която позволява да се постигне споразумение за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава. Съгласно тази система, ако държава-членка реши да не използва пропорционално разпределението си, дозите се преразпределят между останалите заинтересовани държави-членки“.

ЕК така обяснява факта, че едни страни получават повече ваксини, а други по-малко: „Държавите-членки са използвали тази система, за да модифицират пропорционалното разпределение, предложено от Комисията съгласно всичките 6 договора за предварително закупуване. Държавите-членки следва да намерят споразумение, ако желаят да се върнат на пропорционалната основа.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече