Ричард Алибегов: Локалното затваряне ни лишава от помощи

0

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с остра позиция срещу евентуално затягане на антиковид мерките, в частност затварянето отново на заведенията, които тъкмо отвориха.

“Странно ми е, че въобще става дума в момента за затваряне и заведения в едно изречение, тъй като реално ние работим от една седмица, повечето колеги отвориха по-късно към 3-4 март. Реално за 3-4-5 дена знаем, че ние няма как да имаме каквото и да е участие във високата бройка (заразени) за днешния ден”, коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциацията на заведенията.

По думите му математици и експерти са казали, че постепенното отваряне се прави с именно с цел да се види на триседмична база след отваряне на даден бранш дали има скок на заболеваемостта и да се затвори дадения сектор.
Алибегов посочи също, че в момента цяла Европа е в различни бунтове срещу ограниченията.

“Бизнесът, какъвто и да е той и където и да е в Европа, не е конструиран да живее от помощи, а на база приход-разход и съвсем различни сметки, а не на помощи от правителството. Убеден съм, че не само в България, а навсякъде в Европа закъснява тази помощ.
Ние чакаме още декември и януари да бъде изплатена тази помощ. Тепърва чакаме да кандидатстваме за януари и февруари за нощните заведения”, допълва той.

За него по-притеснителното е, че следващото затваряне се готви да бъде направено локално от РЗИ-та, защото Министерство на труда и социалната политика и Министерство на икономиката не може да обезщетява нито бизнеса, нито служителите, тъй като затварянето не е на национално, а на регионално ниво.
Това вече се е случвало в края на миналата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече