Поредна суматоха около ваксините на Пфайзер

0

Двама канадски учени призоваха правителствата да забавят поставянето на втората доза от ваксината на „Пфайзер“, защото защитата след първата инжекция е 92,6 процента, съобщи Ройтерс.

Данута Сковронски и Гастон дьо Серес обясняват, че са стигнали до този извод, като са анализирали документите на „Пфайзер“, подадени в Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата.
Резултатите са сходни и на обявената ефикасност от 92,1 процента за РНК ваксината на „Модерна“, предава БТА.
Писмото на Сковронски и Дьо Серес е публикувано в „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.
Те предупреждават, че може да има несигурност колко продължава защитата с една доза, но втората инжекция, месец след като е поставена първата, осигурява „малка полза краткосрочно“.
„Като се има предвид недостигът на ваксини, отлагането на втората доза е въпрос на национална сигурност, който ако бъде пренебрегнат, ще доведе до хиляди хоспитализирани и смъртни случаи заради Ковид-19 през зимата в САЩ“, предупреждават авторите.
От „Пфайзер“ отговориха, че промяна в дозирането на ваксината им още не е оценена и такова решение могат да вземат здравните власти. „Пфайзер“ препоръчва при разсрочване да има близко наблюдение, за да може ваксината да осигурява максимално възможната защита.
Във Великобритания властите обявиха, че има данни в подкрепа на решението им срокът между двете дози на ваксината на „Пфайзер“ да бъде увеличен на 12 седмици. „Пфайзер“ и партньорът им „Бионтех“ предупредиха, че нямат доказателства в подкрепа.
Американските здравни власти и Европейската агенция по лекарствата запазиха препоръката за тествания интервал. Европейската агенция по лекарствата посочи максимален интервал от 42 дена между първата и втората инжекция, докато американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата остави интервал от 21 дена, както препоръчва производителят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече