Разбиха банда за трафик на българи с увреждания, за да просят във Франция

0

Специализирана прокуратура е наблюдавала досъдебно производство срещу престъпно сдружение, занимаващо се с трафик на хора от България за чужбина с цел просия. 

В хода на разследването, от МВР – Дирекция “Международно сътрудничество“ е получена информация, че властите в Република Франция междувременно установяват наличието на незаконно селище с около 150 жители, самонастанили се във временни постройки в района на стадион „Муниципал“ в гр. Тулуза. Същите са се занимавали с просия.

По линия на международното сътрудничество българските власти са информирани, че в гр. Париж е установена организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на български граждани за Франция с цел просия, която да се осъществява в гр. Тулуза. В тази връзка френската полиция е задържала десет български граждани, по подозрение в организиране и експлоатиране на други българи, които след упражнена принуда са просили по улиците на гр. Тулуза. По случая са установени над 30 български граждани, пребиваващи на територията на Франция, които са станали жертви на престъпната група. Повечето от тях са били хора с физически увреждания, като набирането им е осъществявано на територията на България. Пострадалите лица са предимно от села от районите на общините Долни Дъбник и Искър.

По делото на Специализирана прокуратура са събрани доказателства и за извършени вторични престъпления – набиране и транспортиране на отделни лица с цел да бъдат използвани за сексуална експлоатация.

От събраните доказателства по делото, водено във Франция, се установява съпричастността на пет лица – български граждани, спрямо които и по разследването на Специализирана прокуратура са били налице доказателства за участието им в организираната престъпна група, извършваща трафик и експлоатация на лица с цел просия от България за Република Франция в периода от 2015 г. до настоящия момент. В условията на чл. 479 от НПК досъдебното производство е трансферирано във Франция, където лицата са осъдени от съда в гр. Тулуза

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече