Експерт за предизборната кампания: Битката ще е за перифериите

0

Предизборната кампания няма да е фокусирана върху идеи. Тази прогноза направи пред БНР социалният антрополог Харалан Александров. Той уточни, че очакванията му са двигател на кампанията да са силни емоции и страст, а не ценностни, идеологически или визионерски конструкции.

Много повече ще се апелира към страховете, гнева, разочарованието и чат пат към надеждата, но много по-малко към разума и към рационалното конструиране на бъдеще“. Александров даде пример, че открива това дори на езиково ниво, защото има вече партия, която съдържа в името си две повелителни изречения – „Изправи се! Мутри, вън!“, което, според него, звучи заклинателно.

Според него твърдите партийни ядра са доста мобилизирани и битката ще бъда за разширяване на перифериите.   Социалният антрополог прогнозира БСП да загуби част от партийната си енергия за вътрешни преподреждания. „Тя изглежда като организация, която се бори да спечели избори и същевременно се бори със себе си“., каза той. По думите му няма нищо по-естествено от това след 10-годишно управление на ГЕРБ – да дойде БСП на власт. „По всичко си личеше преди няколко месеца, че това ще се случи, но в момента вече започвам да го поставям под въпрос, защото страстта в социалистическата партия изглежда насочена навътре, а не навън. Но не можем да отречем яркото и силно лидерство на Корнелия Нинова“.,каза той.

Александров определи патриотично-консервативното начало в политиката като много устойчиво и оцеляващо, защото културата ни е такава.  Според него е възможна бъдеща управляваща коалиция между БСП и ГЕРБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече