Проф. М. Ганева: Има некомпетентност в съставянето на списъка на творците, които да получат премии

0

„Експертният съвет показва некомпетентност и неинформираност при съставянето на списъка на творците, които да получат премии“. Това каза пред БНР проф. Мария Ганева, автор на поп музика за редица известни български изпълнители и преподавател в Музикалната академия, във връзка с предложението на Министерския съвет 65 творци да получат 350 или 500 лева награда за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата. 

Според нея списъкът с имената е направен без публичност и ясни критерии. Тя подчерта, че има много пропуски и Министерството на културата отново не си е свършило работата, като е назначило този експертен съвет.

„Недопустимо е да се правят елементарни пропуски. Достатъчно е да отворят „АБВ на поп музиката“ и много друга достъпна литература, за да получат необходимите сведения за творците, постиженията им и наградите на фестивала „Златният Орфей“, посочи проф. Ганева.

По думите ѝ липсват имена като Христо Кидиков, Росица Кирилова, Георги Марков и др. 

Проф. Мария Ганева е носител на голямата статуетка международния фестивал „Златният Орфей“ през !986 г., а името ѝ не е включено в списъка на предложените да получат парична премия.

Тя беше категорична, че наградите са необходими и са заслужени.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Мария Ганева в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече