От февруари срокът за смяна на лични документи е 30 дни

0

Опашки пред паспортните служби у нас заради изтекли лични документи. От февруари въпреки пандемията, сроковете за подмяната им вече не са извънредни, а редовни.

Гишетата вътре работят извънредно в събота и така ще е до края на месеца в София – в съботните дни по две районни ще приемат заявления за смяна на документи.

През 2020 г. над 140 хиляди българи не са си сменили личните карти, чиято валидност изтича, а за февруари, март и април трябва да се сменят още близо 200 хиляди лични карти и около 140 хиляди шофьорски книжки.

Преди месец Калоян Цветков си е сменил личната карта, а сега чака да подаде документи и засмяна на шофьорската книжка. Чака вече три часа, отделил си е половин работен ден, за да успее.

Заради пандемията депутатите удължиха с шест месеца сроковете за смяна на документите, но само на онези, които изтичат до края на януари.

Оказва се, че ако личната ви карта е валидна до 31 януари, ще имате време до юли, за да я смените. Ако обаче валидността изтича след февруари, ще имате само един месец за смяна.

За да не бъдат глобени за изтекли документи мнозина са се подредили на опашката два месеца предварително.

„Това с удължаването на личните карти за хората от януари не важи за хората от февруари смятам, че е много грешен подход, защото има много възрастни хора, които в тези времена може да се заразят на тези дълги опашки. И според мен това е проблем в организацията“, казва Калоян Младенов пред Би Ти Ви.

От МВР обясниха, че са разкрили нови гишета с допълнителни екипи, които да приемат документите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече