Депутатът Рамадан Аталай е отстранен за едно заседание на парламента

0

Депутатът от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай е отстранен за едно заседание.

Санкцията му бе наложена от заместник-председателя на парламента Валери Симеонов затова, че не напусна парламентарната трибуна и му бе взета думата.

Поводът за случилото се е второто четене на Закона за пчеларството. С преходни разпоредби в него се променя Законът за водите, за да бъде променена собствеността на язовир „Овчарица“, който обслужва ТЕЦ „Марица Изток 2“, мотивира недоволството си Аталай.

„Колегите, които излязоха на трибуната, се опитват да обяснят защо и за какво предлагат в закона за пчеларството изменение и допълнение в закона за водите, което засяга едно енергийно предприятие. Няма как без становище на министерството на енергетиката да се промени статута на един язовир, който се ползва за охлаждане на държавната топлоелектрическа централа ТЕЦ-2“, каза той

От ДПС реагираха остро на наложеното наказание на депутата Рамадан Аталай. Колегата му Джейхан Ибрямов заяви, че Валери Симеонов е превишил своите правомощия. От ДПС отново припомниха, че настояват за оставката на заместник-председателя на парламента.

„Станахме свидетели на едно некомпетентно, некадърно ръководене на заседание на НС, без провинение да бъде наказан народен представител, който се изказва по същество по законопроект, дори цитирайки думи на народен представител, който се е изказал преди него. Ние не случайно сме призовавали, че хора, които не умеят да водят заседание на НС и са некомпетентни не трябва да заемат такива постове. Трябва да бъдат отстранени и затова сме поискали и оставката на съответния заместник-председател на НС“, каза Ибрямов.

Кръстина Таскова от „Воля“ поясни:

„В предложението на последната точка е включена тема, по която ние като земеделска комисия не сме компетентни да вземем решение, но ще ви помоля и вас и колегите от БСП да не влагате толкова драматизъм в начина, по който бяха внесени предложенията между първо и второ гласуване. Да, има такава практика, трябва да я избягваме, но в следващият парламент единодушно ще се обединим да преустановим тази практика“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече