Започна ваксинирането в старчески домове и на учители

0

Започна втората фаза от изпълнението на имунизационния план срещу коронавирус. Днес в някои градове ваксини бяха поставени на хора от старчески домове, в други пък тече подготовката за ваксинирането на учители, което ще бъде извършено утре. Първият етап включваше медици.

В София процесът стартира с дома за стари хора в кварталите „Надежда“ и „Зона Б-5“. Общо 30 души са пожелали да бъдат имунизирани от двете институции, бройката включва и пероснал. „Общо около 30% от домуващите в общинските домове са пожелали ваксина засега“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, присъствала при първото поставяне на ваксините. Столичната община се грижи за 8 дома за възрастни хора. Частните пансиони към момента не са изявили желание. Доц. Лили Маринова от РЗИ каза, че няма представа защо те не се включват във ваксинирането.

Стартира и ваксинирането в домовете за възрастни в Ямболска област. Първите дози бяха поставени на потребители от Дома „Св. Архангел Михаил”. 36 възрастни хора и 15 души от персонала изявиха желание, от общо 145. Близо половината от тях прекараха вируса преди време. В дома в село Болярско също се извършва ваксиниране, и там по-рано бе регистрирано огнище.

Утре във Варна започва ваксинирането на учители. Днес бе разпратена информация към желаещите кой къде и в колко часа да се яви. Засега не се регистрира висок ентусиазъм. В София се очаква стартът при учителите да е в понеделник. Всеки град преценява съобразно наличните препарати и възможностите си. На практика втората фаза вече стартира там, където се изчерпаха желаещите да се имунизират медици.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече