Йезуитският орден в Испания за пръв път призна за сексуални посегателства в миналото

0

Първото изчерпателно вътрешно разследване на религиозен орден в Испания на обвинения за сексуално насилие е установило, че 81 деца и 37 възрастни са станали жертва на йезуити след края на 20-те години на миналия век, предаде АП, цитирана от БТА. Сдружения на пострадалите приветстват разкритията, но отбелязват, че имената на извършителите и на тези, които са ги прикривали, не са оповестени.

Те настояват разследването на йезуитския орден да доведе до наказателни процеси срещу насилниците, които са все още живи, а също до изплащането на обезщетения на жертвите.

Йезуитският орден, известен сега като „Обществото на Исус“, е римокатолически монашески орден, създаден в Испания през 1540 г. от Игнаций Лойола. По данни от уебсайта му орденът сега управлява 68 училища със 75 хиляди ученици в Испания, както и шест университета и центрове за висше образование.

„Обществото на Исус“ обяви, че разработва правила за изплащане на обезщетения съгласно испанските светски закони. След най-печалния рекорд на сексуални посегателства от йезуити в клон на ордена в САЩ на жертвите бяха изплатени компенсации за общо 166 милиона долара.

Пострадалите 500 души са от коренното население в Аляска, подлагани на изнасилвания и блудства в йезуитски училища и енории в Аляска.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече