Най-подходящото време за избори беше септември

0

ПрезидентътРумен Радев заяви, че най-подходящото време за провеждане на изборите е било през септември, след протестите с искане на оставката на правителството.

По думите му правителството носи вина за починали от Covid-19, защото не е подготвило страната за втората вълна на пандемията:

„През тези месеци бяха източени милиарди от Държавния бюджет и можехме да предотвратим тези загуби, ако бяхме провели изборите навреме“.

По повод критиките за датата на изборите – 4-и април, президентът Радев каза, че партиите нямат основание да недоволстват:

„Сега въпросът е не толкова кога, а как ще проведем тези избори. Управляващите отказват да предприемат належащите действия за оздравяване на изборния процес и затова всички ние заедно трябва да бдим за спазването на закона. Искам да подчертая, че ни предстоят редовни парламентарни избори. Щом изборите са редовни, партиите нямат основание за претенции към датата“.

Това каза Румен Радев преди литургията и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев в Римокатолическата катедрала „Св.Йосиф“ в София.

Католическата общност не се намесва в държавните решения. Това заяви говорителят на Католическата църква у нас Ива Михайлова по повод призива на кмета на град Раковски Павел Гуджеров – президентът да насрочи друга дата за изборите, различна от четвърти април, когато е католическият Великден:

„Църквата не се бърка в делата на държавата. Всеки католик може да изрази своята лична позиция. Това обаче не е позицията на Католическата църква в България. Ние уважаваме решенията на компетентните органи и не е наша работа да ги коментираме или да участваме в тях“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече