Прокуратурата в Струга е завела дело за изгарянето на български флаг във Вевчани

0

Прокуратурата в Струга е завела дело след съобщенията в медиите за подпалване на знамето на Република България на карнавал във Вевчани, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Според прокуратурата делото е заведено, за да се разследва възможно криминално престъпление за уронване на репутацията на чужда държава според член 181 от Наказателния кодекс.

Преди това България връчи остра вербална нота на министерството на външните работи на Република Северна Македония чрез посланика си Ангел Ангелов.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония и президентът Стево Пендаровски осъдиха подпалването на българското знаме във Вевчани. Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония заяви, че се предприемат мерки за изясняване на случая.

Община Вевчани също остро осъди изгарянето на българското знаме. Според кмета на Вевчани Сашо Янкоски актът не отговаря на позицията на общината и мнозинството от нейното население. Напротив, община Вевчани е сред първите общини в Република Северна Македония, която е побратимена с град Мелник, община Сандански и членовете на Асоциацията на карнавалните градове, каза Янкоски.

Ние смятаме, че такова действие за изразяване на възмущение е неприемливо дори за най-стария и най-автентично запазен езически карнавал в света като този във Вевчани. Надяваме се, че този злополучен и ирационален акт няма да се отрази на нашите добросъседски отношения, каза Янкоски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече