Двойна трансплантация във Франция изуми света

0

Исландец стана първият пациент, на когото са присадени две ръце и две рамена при операция, извършена във Франция, предаде Франс прес, позовавайки се на Граждански хосписи в Лион.

Двустранната трансплантация на ръце, извършена в болница „Едуар Ерио“, е продължила 15 часа и е наложила мобилизирането на многобройни медицински екипи. Състоянието на пациента е било стабилно. Според представител на болницата става въпрос за „световна премиера“, тъй като не е известно извършваните досега трансплантации на ръце да са включвали и рамене.

Местните медии съобщават, че ръцете на пациента на 48 години са ампутирани на 26-годишна възраст, след като е ударен от ток с високо напрежение.
През 1998 г. в Лион екипът на професор Жан-Мишел Дюбернар е извършил първа трансплантация на ръка, след това друга на две ръце и долна част на предмишниците през януари 2000 г.

Първата в света пълна трансплантация на две ръце е извършена през 2008 г. в Германия. Пациентът е фермер, при когото се налага ампутация на горните крайници до раменете след трудова злополука.

Във Франция през август 2017 г. на пациентка в Университетската болница в Гренобъл успешно са присадени собствени крайници, благодарение на навременното им поставяне в хладилен контейнер, припомня агенцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече