Близо до нас! Новият щам на коронавируса вече и в Румъния

0

Има подозрения, че и в Румъния е проникнал новият щам на коронавируса, който се появи първо във Великобритания и който е смятан за много по-заразен от циркулиращия досега, съобщава информационният сайт Зиаре.

Говорителят на института „Матей Балш“ в Букурещ Каталин Апостолеску съобщи днес, че две проби, анализирани в лабораторията по генетика, са дали различни реакции от досегашните. Говорителят уточни, че засега става дума само за подозрение.

По-рано днес медици от института „Матей Балш“ заявиха за телевизия Диджи 24, че новият щам на коронавируса е открит при мъж, който наскоро се е завърнал от Великобритания. Лицето е хоспитализирано в института „Матей Балш“.

Говорителят на института Каталин Апостолеску не уточни дали двете „различни“ проби са от един и същи пациент и дали става дума за лице, завърнало се от Великобритания, отбелязва Зиаре. По думите на Апостолеску точните данни ще станат известни в началото на следващата седмица.

„Наистина, в лабораторията по генетика на института, две проби показаха различни реакции от тези, за които знаехме досега. В следващите дни ще видим дали наистина става дума за новия щам на вируса“, каза говорителят.

Днес румънските здравни власти съобщиха за нови над 3000 случая на Ковид-19, установени през последното денонощие, съобщава още Зиаре. След обработени 9829 теста за коронавирус са установени нови 3034 заразени, с които общият брой на инфектираните от началото на пандемията нарасна на 640 429 души.

Смъртните случаи, свързани с Ковид-19, за денонощието са 60, а общият им брой от началото на пандемията е 15 979.

В интензивни отделения са лекувани 1119 пациенти с коронавирусна инфекция от общо 8868 хоспитализирани с Ковид-19. Възстановилите се от болестта са 574 897.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече