140 републиканци може да оспорят победата на Байдън в Конгреса

0

Група републикански законодатели може да се опитат да оспорят резултатите от президентските избори в САЩ при утвърждаването им в американския Конгрес на 6 януари, се казва в материал, публикуван на сайта на телевизионния канал Си Ен Ен, предаде ТАСС.

Двама конгресмени-републиканци казали на журналисти от медията, че очакват такъв опит да бъде предприет от около 140 техни съпартийци в камарата на представителите и от няколко членове на Сената. По оценка на телевизионния канал  съюзниците на президента Доналд Тръмп сред републиканците фактически нямат шансове да променят резултата от тази процедура.

В материала на Си Ен Ен се посочва, че тези законодатели могат само да отложат с няколко часа неизбежното утвърждаване на (демократа Джо) Байдън като победител при гласуването в Избирателната колегия за нов президент.

По информация на медията ръководителят на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл призовава съпартийците си в горната камара да не се опитват да оспорят резултатите от изборите за държавен глава.

На 6 януари, на съвместно заседание двете камари на Конгреса трябва да утвърдят резултатите от гласуването на Избирателната колегия. Съгласно правилата, законодателите могат да се обявят срещу утвърждаването на резултатите от вота в даден щат. Възражението трябва да бъде подадено писмено поне от един член на камарата на представителите и от един сенатор.

Ако такова възражение бъде подадено, заседанието на Конгреса ще се преустановява, за да може двете камари да го разгледат поотделно и след това да гласуват.

Ако една от камарите се обяви против, протестът не се приема. Експерти смятат, че камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, ще гласува срещу всяка инициатива, поставяща под съмнение победата на Байдън.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече