Министър Ангелов: Ще водим битка за живота на всеки един българин

0

Постигнат е траен ефект от противоепидемичните мерки и България е вече на 24 място в ЕС по 14-дневна заболеваемост, трайна е и тенденцията за повишаване на броя на излекуваните в сравнение с новозаразените с Covid-19.

Ваксинацията с първата пратка ваксини се изпълнява бързо и се очаква в рамките на днешния ден да приключи. Следващата доставка ще бъде в седмицата 4-8 януари и ще бъде в количество от 25 000 дози.

На 4 януари ще заработят детските градини и яслите и учениците до 4 клас ще имат възможност да тръгнат на училище присъствено.

Това е докладвано на днешното работно съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

„Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души население“, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в здравното министерство.

„Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на Covid-19 приближават 8000 души от началото на епидемията. Това са важните неща, няма да се колебаем да отстояваме тези важни принципи“, каза още здравният министър:

“Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да могат здрави да посрещнат ваксината и след това да успеем да постигнем колективния имунитет и да преборим това заболяване“.

Ако положителната тенденция за намаляване на новите случаи на заболяване се запази поне една седмица, може да се помисли за разхлабване на ограничителните мерки, но трябва да се има предвид, че тези данни в момента са от празнични дни, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че страната ни остава на трето място по смъртност в Европейския съюз и на първо на Балканите.

С най-ниска заболеваемост в България продължават да са областите Кърджали и Монтана, с най-голяма – Сливен и Варна.

Ръководителят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски потвърди, че тенденциите са положителни:

„В софийските болници силно намаля натискът по отношение на болните, които се приемат. Това важи и за ВМА. Каквито и празници да са, ние приемахме тежко болни хора с нужда от кислородна недостатъчност, тези пациенти намаляха с 40-50%. Тенденцията е положителна“.

„Процесът на ваксинация тръгна, за ВМА имаше 100 дози, които бяха изпълнени за два дни. За съжаление трябваше да върнем много колеги. Радостно е, че има заразителен характер ваксинацията“, каза още. Мутафчийски.

Доцент Ангел Кунчев съобщи кога се очаква следващата пратка с ваксини на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“:

„В периода4-5 януари ние ще получим следващата доставка от 25 000 дози. Тя ще пристигне със самолет“.

На брифинга здравният министър Костадин Ангелов благодари на медицинските сестри за тяхната всеотдайна работа, както и на медиите:

„Благодаря на всички медии за срещата, която проведохме в Министерството на здравеопазването. Всички се обединихме около идеята, че българските граждани трябва да бъдат най-информираните български граждани за коронавируса и ваксинацията. Ние ще дадем всички аргументи, за да убедим българските граждани в ползата от ваксинацията. Ще предоставим цялата информация, но няма да се превръщаме в дистрибутор на ваксини, няма да ги рекламираме“.

Костадин Ангелов връчи златен знак на Министерството на здравеопазването на Ценка Досева – най-възрастната медицинска сестра, която продължава да работи. От името на правителството и премиера министърът благодари на всички медицински сестри, акушерки и специалисти по здравни грижи за подкрепата. „За нас и за болните вие сте незаменими“, каза Ангелов.

Положителната тенденция в резултат на противоепидемичните мерки дава основание на здравните власти да отворят в детските градини и яслите от четвърти януари, а учениците от първи до четвърти клас да започнат присъствени занятия в училище, потвърди министърът на образованието Красимир Вълчев, като изтъкна:

„Ако днес имаме повече изключени от образователната система, утре ще имаме повече изключени от обществото“.

Настоящите мерките продължават да действат до 31 януари, като ще се проявява гъвкавост спрямо актуалната ситуация.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев каза, че е създадена организация лабораториите да продължат да работят със същите темпове както и досега, което да осигури ритмичност да подаването на данни.

Председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов потвърди, че процесът по ваксинация се провежда отлично и страната ни се готви за следващите доставки от ваксината. Изпълнителният директор на

Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че се очаква одобрението на Европейската агенция по лекарствата и по отношение на ваксината на „Модерна“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече