Германия в локдаун до края на март?

0

Германия може да удължи локдауна дори до края на март, става ясно от изказвания на водещи политици.

Причината за затягането на ситуацията са многото жертви на коронавируса – над 30 000 и в също. Ситуацията в болниците остава критична – леглата в интензивните отделения са все по-малко, медицинският персонал е на ръба на силите си. На този фон удължаването на локдауна в страната става все по-вероятно.

На този етап пълните ограничения важат до 10 януари – магазините са затворени (освен тези за стоки от първа необходимост), ресторантите, кафенетата, театрите и кината – също. Още преди зимната ваканция голяма част от учениците преминаха към дигитално обучение от дома. А контактите са силно ограничени.

„Очаквам, че на 5 януари, когато се срещнем следващия път, няма да можем да преценим с точност развитието и затова ще се наложи да удължим локдауна“, каза шефът на канцлерската служба Хелге Браун в интервю за телевизия RTL.

И премиерът на провинция Саарланд Тобиас Ханс се изказа по подобен начин. Според него, „локдаунът трябва да бъде удължен“. А премиерът на Тюрингия Бодо Рамелоу предполага, че „ще трябва да живеем с ограничения до март“. Когато Меркел се срещне с премиерите на отделните провинции на 5 януари, надали ще стане дума за разхлабване на мерките, смята той. „Всички ние сме на мнение, че локдаунът трябва да бъде удължен“, каза още той в интервю за Германската редакционна мрежа.

Улрике Демер, говорителка на федералното правителство, отправи апел към гражданите да се пазят особено много и да „се наслаждават внимателно“ на празниците, тъй като броят на новозаразените все още е твърде висок.

Започналото след Коледа имунизиране на населението е само малък проблясък на надежда. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан моли за търпение. По думите му, производството на ваксини е сложен процес и не може да бъде увеличено изведнъж. Федералното правителство и производителите BioNTech и Pfizer правят всичко възможно, за да подсигурят нови цехове както в град Марбург в провинция Хесен. „Нашата цел е още през февруари-март да разкрием производство и там. Това би повишило значително количеството на произвежданите ваксини“, каза Шпан.

Днес, 29 декември, институтът „Роберт Кох“ обяви, че в страната има 12 892 новозаразени за последните 24 часа. Така от началото на пандемията досега броят на положително тестваните лица е над 1,66 милиона. Жертвите на Ковид-19 са 30 978.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече