Първите ваксини срещу коронавируса пристигнаха в България

0

Първите 9750 дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу коронавируса пристигнаха днес в България при всички изисквания за съхранение.

Още днес част от тях продължават от София за Пловдив и Бургас.

Пресцентърът на министерството на здравеопазването потвърди, че утре, 27 декември, започва имунизационната кампания срещу Covid-19 в България.

В София ваксинацията започва в болница „Света Анна“. Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В Пловдив  в УМБАЛ „Свети Георги“ първите имунизации срещу Covid-19 ще бъдат направени на: Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз и медици с дългогодишен опит.

В Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в  Бургас първата имунизация ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж, която работи с Covid пациенти.

Два кашона с ваксината, която ще бъде поставена за защита от коронавируса, пристигнаха малко преди 8 ч. сутринта днес в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) на бул. „Янко Сакъзов“ в София.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов потвърди посрещна ваксините заедно с директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев и председателя на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

Ангелов каза, че ваксините са придружени с всички необходими информационни материали.

„Оттук нататък започваме логистиката по разпределението на дозите ваксини за българските граждани на територията на шестте региона в страната. След по-малко от час тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас. Аз ще бъда първият ваксиниран българин. А утре ще започне ваксинирането в три града на страната, синхронно – в София, Пловдив и Бургас. В зависимост от жителите ще бъдат разпределени ваксини около 4500 дози – различни количества за различните шест региона“, каза министърът.

Здравният министър е оптимист, че ще се достигне желаният резултат от 70% ваксинирани в страната.

Медиците на първа линия са в началото, защото те „водят пряко войната с коронавируса очи в очи в болниците“, каза Ангелов. И продължи:

„След това – втората фаза, много големи длъжници сме на възрастните хора и ако дойдат времена да имаме по-голямо количество ваксини, ние ще изпълняваме фазите паралелно, като ще насочим изключително сериозни усилия в домовете за възрастни хора“.

Имунизацията в останалите региони ще започне на 28-и и 29 декември. Враца и Търново ще ги получат от София в понеделник.

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов добави, че през януари ваксините, доставени у нас, ще бъдат общо 62 500. Ще бъде организирана и разяснителна кампания в медиите още в дните между Коледа и Нова година.

Заради специалното съхранение на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ бяха доставени фризери, откъдето необходимите дози ще бъдат изваждани часове преди имунизацията.

Това изисква и много точна организация на процеса на ваксиниране, което е доброволно и безплатно след информирано съгласие на всеки желаещ в амбулаторния лист, издаден от общопрактикуващия лекар след проведен преглед.

Кампанията за поставяне на ваксините започва утре едновременно във всички европейски страни.

В България най-напред се предвижда да бъдат ваксинирани медицинските работници, които са на първа линия в битката срещу Covid-19. Изготвен е национален имунизационен план, който определя реда, по който се организира ваксинирането – лекари, медицински сестри, стоматолози, фармацевти от първа линия са първите, които ще получат доза.

От утре след тях са служители в администрацията – ключови за функционирането на държавата, следват възрастните хора.

Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу Covid-19 се казва „Комирнати“ (Comirnaty).

Тази ваксина не трябва да се прилага на хора, алергични към активното вещество или някои от съставките на ваксината.

Имунизационната кампания се организира от регионалните здравни инспекции, а ваксините ще се слагат от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ и от регионални здравни инспекции. Както и от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, а също и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече