Папа Франциск води служба от празна църква

0

Огромната базилика „Свети Петър“ в Рим остана празна по време на тържествената служба. Пандемията наложи редица ограничения и папа Франциск проведе месата пред едва 100 души, които стояха на дистанция един от друг.

Броят на кардиналите и епископите също беше силно ограничен. Обичайно службата на Бъдни вечер се посещава от 10 хиляди души, а повече от 200 държави изпращат свои делегати.

Снощи, всички с изключение на хора и самият Франциск носеха маски. А службата започна 2 часа по-рано, за да могат присъстващите 100 души да се приберат у дома преди да е влязъл в сила вечерния час в 22 часа.

В обръщението си към вярващите папата призова да не забравяме тези от нас, които са изпаднали в беда и имат нужда от помощ.

„Божият син беше роден като изгнаник. За да ни покаже, че всеки изгнаник на света е божие дете. Той дойде на този свят като всяка друга рожба – слаба и уязвима. За да се научим да приемаме слабостите си с любов. Божият син дойде сред нас в бедност и нужда. За да ни покаже, че като служим на бедните, ще демонстрираме любовта си към Него“, каза Франциск.

От Ватикана съобщиха, че папата няма да говори днес пред множеството на площад „Св. Петър“ на Коледа и няма да произнесе благословията „Урби ет орби“ от централния балкон на базиликата.

Вместо това, посланието ще бъде отправено от апостолическия дворец и ще бъде излъчвано онлайн в реално време.

По-различна беше Коледа и в изгорялата катедрала Нотр Дам в Париж. За първи път след пожара, който почти я унищожи, емблематичната църква прие своя хор.

Музикантите също имаха необичайно изживяване. Под строящия се покрив те пяха облечени в гащеризони и със строителни каски на главите.

Изпълнението им беше записано преди Бъдни вечер и излъчено по националната телевизия в празничния ден. То имаше за цел да покаже, че символът на Париж е жив и функционира, въпреки всичко.

Откакто избухна пожарът, сградата е затворена за посещения. Досега повечето работи по ремонта й са по посока укрепването на конструкцията. Същинското възстановяване още не е започнало и ще отнеме години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече