Туристите в хотелските ресторанти до 22ч, посрещат Нова година в стаите си

0

„След 22 часа туристите в хотелски ресторанти ще се приберат по стаите си, за да посрещнат Нова година индивидуално, с двама-трима души“, заяви пред журналисти министърът на туризма Марияна Николова.

Тя провери подготовката и условията за посрещане на туристи в зимния курорт Пампорово. После отиде да провери ситуацията на пистите в ски зона „Студенец“.

„От първоначалната проверка, която правим в хотела – един от големите хотели в Пампорово, се установява, че всички изисквания, които за разписани от здравните власти, от Министерството на туризма, се спазват. В крайна сметка е най-важно в момента да пазим живота и здравето на туристите – те да са спокойни, когато идват в нашите места за настаняване. Изрично държа лично да проверя всеки от курортите, за да са спокойни всички, че няма да допуснем никакъв компромис по отношение на правилата“, категорична е Николова. Според нея дистанцията в ресторанта е много добре осигурена, а там, където не може да се осигури нужната дистанция, ще се търсят алтернативни подходи.
Ето за кого отпада забраната за влизане от Великобритания в България

„По моя препоръка изхранването допълнително ще бъде осигурено на сменен режим, за да няма никакви рискове, както и че след 22 часа няма да се допускат никакви гости на хотела в местата за хранене“, подчерта тя. Попитана за новогодишната нощ как ще се процедира в хотелските ресторанти тя обясни, че следят ситуацията ежедневно.

„Нека сега да видим как ще посрещнем Коледните празници и Бъдни вечер. Всякакви теми обсъждаме. Аз благодаря на щаба, на здравните власти и на здравния министър, че все пак се осигури тази глътка въздух и това предложение на бранша в лицето на Асоциацията на заведенията – г-н Алибегов, беше обсъждано с мен многократно, с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, все пак да допуснем гостите на хотела да се изхранват в ресторанта. Това е с цел да не се организират групови партита. Разбира се, има алтернативна възможност след 22 часа хората да си отидат по стаите и да довършат своето празненство индивидуално, в семейна атмосфера, с двама-трима души, както е навсякъде в Европа. Така, че моля ви, нека най-вече да гледаме живота и здравето на хората, а всичко, което трябва да обсъждаме като предложения, го правим ежедневно“, призова министърът.

Тя заяви, че контролът се налага, за да не изпаднем в ситуация туристическият бранш да пострада още повече, тъй като и досега той е най-потърпевш от Корона-кризата. „И аз искам да имаме ски сезон, но той да бъде безопасен“, добави министърката. По думите й досега резервациите за зимен туризъм са 30%.

„Знаете, че ние получаваме над 1 млрд. лв. приходи от туризъм. Така, че всеки може да си представи какво значи 70% спад. Разбира се, ако осигурим това необходимо спокойствие на туристите, аз вярвам, че всички ще дойдат в планината, защото тя наистина дява необходимото спокойствие. Прави и закаляването, от което всички ние се нуждаем“, каза Николова.
Последици от пандемията: Ще се откаже ли Тайланд от масовия туризъм?

Според нея на бранша ще са му нужни минимум две години за възстановяване, но за рестарт ще може да се говори едва от май-юни месец, тъй като всички разчитаме основно на ваксината, чиито доставки в България се очакват в края на декември. Попитана как ще се отрази последният локдаун в Англия на зимния ни туризъм, тя отговори, че резервациите от там по принцип са канселирани.

„Тази година няма да разчитаме на туристите от Великобритания. Ще разчитаме на вътрешния туризъм, както и на балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и ще могат да достъпят до нашите курорти. Имаме резервации от сърби, турци, гърци, от Северна Македония.

Ако всичко е спокойно, ако всичко е под контрол, считам, че ще имаме посещения от нашите съседни страни“, посочи министърът на туризма.

Тя предполага, че и румънците ще проявят интерес към зимните ни курорти, но за България най-важното е да са отворени границите и да се ползва ПСР-тестването. Към настоящия момент по думите на министър Николова около 156 млн. лева са осигурени като допълнителна мярка за компенсации в туристическия бранш.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече