Беднотия: Народът изхарчи спестяванията си

0

Беднотията си каза думата – народът изтегли и профука събираната с години „тлъстинка” в банките.

Общата сума на депозитите нараства и вече гони 60 млрд. лв., но спестяват хората със средните и високите доходи. При хората с по-малки депозити се вижда, че те вече са изтеглени и похарчени, обясни пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Оказа се, че кризата е по-благосклонна към богатите и към тези, които могат да управляват добре парите си и да печелят, но за масовия българин не е така“, настоява той.

По думите му ръст размерът на потребителските кредити не се увеличава, но сме изтеглили повече такива заеми – увеличението е с 5 на сто.

Обикновено хората прибягват до такива заеми, за да покрият разходите по ремонт на дома, заради работата вкъщи и пандемията. Напук на кризата, жилищните заеми също растат. При тях отчетеното увеличение е с 12 на сто.

Според кредитния консултант това се обяснява с факта, че българинът търси нов дом, който да е по-голям. Интерес се наблюдава и към къщи, в близост до големите градове.

Според Тошев всички кредити, изтеглени тази година, са добре премислени, тъй като хората не искат да правят рискови крачки, основно заради пандемията.

За по-малки суми не прибягваме до краткосрочни заеми, тъй като разчитаме на собствени спестени средства. Покупките на автомобили намаляват, но тези на нови мебели се увеличават.

„Лихвите по кредитите не са се увеличи тази година, разсрочените кредити на домакинствата са само 2 млрд. лева при общо раздадени над 25 млрд. лева“, завърши Тошев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече