Проф. Хайрабедян: Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо животът ще се нормализира

0

Първите ваксини срещу COVID-19 у нас ще пристигнат в края на декември и началото на януари, като в момента в обществото продължава да тече разгорещен дебат за ползите им. Директорът на Института по биология и имунология към БАН – проф. Сорен Хайрабедян, смята, че, колкото повече хора се ваксинират за кратко време, толкова по-бързо обществото ни ще се върне към нормалния си ритъм на живот. Това сподели професорът в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“.

Разбира се, че ще се ваксинирам, защото смятам, че колкото по-бързо имаме голяма група от хора с напреднал имунитет срещу този вирус, толкова по-бързо ще имаме нужния ефект и всички ще се върнем към нормалното си съществуваме“, каза проф. Хайрабедян.

Ученият разкритикува конспиративните теории, според които ваксините ще ни навредят по безброй „нелепи и ненаучни“ начини. Тестовете на водещите ваксини доказват, че единствените негативни странични ефекти биха могли да се появят при хора с други проблеми.

На Pfazer и Moderna се използва информационна РНК. Те са по-нестабилни. На практика имат само молекула, която кодира част от белтъка, а имунната система ще възпроизведе своите белтъци, които да борят вируса. При другите ваксини се подава директно белтък, което е и единствената разлика. При векторните ваксини пък е взета обвивката на вируса. Това е по-ленсият начин. В обвивката са кодирани няколко белтъка, но не и целият вирус“, каза още проф. Хайрабедян.

Обикновено при ваксинирането имунитетът би трябвало да се изгражда в продължение на години, но, за да сме сигурни, трябва да мине време. За сега ваксините са минали тестове, според които са безопасни за употреба“, завърши имунологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече