Убеждавайки се от ефекта на ваксините, хората все повече ще заявяват готовност да се ваксинират

0

Убеждавайки се от ефекта на ваксините, хората все повече ще заявяват готовност да се ваксинират. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е много важна“, каза пред БНР д-р Калин Поповски, депутат от „Обединени патриоти“. Той подчерта, че колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо ще преодолеем това заболяване, както всички други инфекции, преодолени през годините, благодарение на имунизация на населението. 

Д-р поповски категорично заяви, че ваксинацията е доброволна.  

Депутатът определи проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК, който ще оглави Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините, като човек, който има потенциала да поеме организацията на тази мащабна дейност:

В началото, когато личните лекари няма да са ангажирани с ваксинацията, а ще трябва да се ваксинират най-напред трите рискови групи – хората, които са над 65 години; работещите на първа линия и хронично болните граждани на страната. Предполагам, че тази организация ще стане много бързо, защото не сме толкова голяма държава“.

Д-р Поповски изказа очакване проф. Гигов да организира успешно локациите на центровете, които да обхванат населението на страната.

Във връзка с предстоящото днес заседание на парламентарната здравна комисия, на което ще бъдат приети промени в Закона за здравето, депутатът обясни, че основното е да бъде разрешено на РЗИ да карантинира и по телефона, защото „те не смогват при втория пик на пандемията да обработват документите и да извикват хората на място да им връчват заповедите или служители на РЗИ да ходят да им ги връчват по домовете“:

„Второто – министърът да има право да спре паралелен износ на лекарства и да направи нов внос по бърза процедура“.

По думите на д-р Поповски друга важна поправка в закона е премахването на задължително болнично лечение при пациенти с Covid-19:

„Трябва да направим тази промяна – днес в комисията, а утре в пленарната зала. Далеч сме от мисълта да можем да освободим болниците от ангажимент да приемат пациенти“.

Няма да е по-лесно да се отказва болнично лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, категоричен беше д-р Калин Поповски.

Според него никой не е могъл да прогнозира такъв висок пик на заболеваемостта в страната за толкова кратък период от време:

„През лятото имаше дори и хабилитирани лица, които казваха, че втори пик на тази болест няма да има“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече