Отварят първо детските градини, ако мерките дадат резултат, имунизацията започва в началото на 2021 г.

0

„Рано или късно, дай Боже до края на годината, но със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу COVID-19. Ще има хора, които ще казват, че не вярват на тези ваксини и не искат да се имунизират“, съобщи на брифинг доц. Ангел Кунчев.   „Тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве? Има ясни правила в епидемиологията, че ако не се имунизира 60-70% от населението, не се опазва общественото здраве, а само този индивид, който е имунизиран“, обясни той.  

Доц. Кунчев заяви, че е разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии.  За всеки грип по отделно ще се разписва план. Полезен е, защото дава основните насоки и точки – как да прекъснем процеса, да намалим заболеваемостта и смъртността, да осигурим ваксини и нормалното функциониране на държавата. Ключово значение има правдивата информация към хората.   

„Осигуряваме от всички разработени и достъпни ваксини в достатъчни количества. Ще започнем да отваряме от детските градини и яслите, ако нещата дадат резултат“, увери пък здравният министър.До края на тази седмица ще бъде доставено оборудване – 4 хладилника за първата доставка на ваксини – в София на две места, както и в РЗИ – Бургас. Сумата, предоставена за борба с пандемията до момента, е над 2 млрд. лв., 80 млн. на месец, през януари се очаква да се премине границата от 100 млн. на месец само за работещите на първа линия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече