Прокуратурата се самосезира по случая с починалите пациенти в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

0

Двама мъже починаха пред вратата на Covid звено в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив след дълго чакане.

Видео, заснето от роднина на един от мъжете, показа как двамата чакат, за да получат медицинска помощ – единият седи на земята с кислороден апарат, а другият е на стълбите.

Видеото предизвика напрежение и вълна от бурни реакции в социалните мрежи, заради което тази сутрин беше даден извънреден брифинг от ръководството на лечебното заведение.

Като нещастното стечение на обстоятелствата и липсата на кадри от ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ обясниха случая с двамата починали пациенти, на които се наложило да изчакат навън, докато бъдат настанени в новото Covid звено на здравното заведение.

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка по случая. Образувана е преписка, като проверката по нея е възложена на отдел „Икономическа полиция“ при МВР – Пловдив. Срокът за приключване на проверката е 15 дни.

Вътрешната проверка продължава и цели да установи отговорните за забавянето на приема на болните, обясни управителят на Университетската болница „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов. Той уточни, че новото Covid звено в сградата на клиниката по токсикология и отделението по професионални заболявания е било разкрито преди 3-4 дни, за да се облекчи работата на препълнената инфекциозна клиника. Направен е график на екипите, но има недостиг на медици. В движение се налага да се решават логистични въпроси.

Двамата пациенти се е наложило да изчакат, каза професор Джамбазов, защото преди това са прехвърляли други четирима болни и допълни:

„Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Първо: единият пациент е бил с тежка бъбречна недостатъчност. Той е бил на хемодиализа, доколкото разбирам доста време не е провеждал хемодиализа и той пристига при нас вече в състояние, което спешно налага да се проведе хемодиализата. На практика той загива точно по време на стартирането на хемодиализата, когато прави внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на другия ден сутринта. Той е бил по-възрастният от двамата и също е бил с тежка Covid инфекция. И двамата пациенти са с 10-15 литра кислород, за да може да се поддържа субторация някъде около 70-80 някъде, така че и двамата пациенти са били значително увредени. За съжаление това са пациентите, които в момента приемаме“. 

Всъщност персоналът на клиниката и на отделението е трябвало да се организира, за да ги качи на третия етаж на ръце, защото, както стана ясно, асансьор в тази сграда няма.

Но за конкретните лица – лекари, санитари, медицински сестри, които са участвали в прехвърлянето на тези болни, тепърва ще се изясни ясно кои са и как са действали. Събират се писмените им обяснения. Болницата ще докладва и на прокуратурата, казаха на брифинга от ръководството.

Случаят в Пловдив е следствие на нереформираната система, но сега не е време за реформа. Така здравният министър Костадин Ангелов коментира случая с двамата починали пациенти в Пловдив на днешния редовен брифинг на щаба за коронавируса в София:

„В разговорите, които проведох с директора на лечебното заведение, назначена е вътрешна проверка. Аз поисках да бъде извършена проверка от прокуратурата, за да разберем кой крив и кой прав. Докато не приключи проверката, няма да взема никакво отношение“, каза Костадин Ангелов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече