Мария Минчева, БСК: Давността за дълговете на физическите лица ще има негативен ефект

0

Българската стопанска камара излезе с остра позиция срещу десетгодишната давност на дълговете на физическите лица и предложените промени в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с които се разписва отпадането на задълженията след изтичането на този срок. 

Има изключително много становища със задълбочени и разумни аргументи срещу тази разпоредба – по начина, по който е разписана, каза пред БНР Мария Минчева, заместник-председател на БСК.

От камарата се надяват да не се стигне до окончателно гласуване на този текст и посочват като аргумент острия отпор от редица институции, сред които две министерства – на правосъдието и на финансите, и Върховния касационен съд.

„Това ще има негативен ефект, в това число за самите хора. Защото е своеобразно наказание за кредиторите и евентуално би променило и условията за кредитиране. Ще принуди кредиторите вместо да чакат доброволно изпълнение, незабавно да пристъпят към изпълнително производство в момента, в който настъпи падежът“, коментира Минчева в предаването „Преди всички“.

Насърчават се недобросъвестните длъжници, подчерта тя. Ако знаем, че след определен срок можем да не плащаме без никаква санкция, нямаме стимул да изпълняваме задълженията, посочи Мария Минчева.

Въпросът с лошите кредити ще стои с много голяма сила през следващите месеци, защото все още действа мораториумът върху задълженията към банките и отлагането на плащанията заради избухването на пандемията, отбеляза Минчева. Според нея след изтичане на този мораториум банките най-вероятно ще имат индивидуален подход към своите кредитополучатели, „така че е рано да се каже какъв ще бъде процентът на лошите кредити“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече