Министър Ангелов: В аптеките има антибиотици, не се презапасявайте

0

Във всички аптеки в София има антибиотици и нискомолекулярни хепарини, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посети аптека в Студентски град тази вечер.

„Азитромицин“, „Ремдесивир” и всички медикаменти, които се изкупуват не лекуват коронавирус, отново подчерта здравният министър и пак подчерта – те се използват за профилактика.

Здравният министър посъветва гражданите да не се презапасяват с лекарства.

Няма липса на медикаменти и на национално ниво. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за усилване на имунитета, съобщи още Ангелов.

В момента хората ги води някакъв тип притеснение и паника, което не е полезно в този момент, каза още проф. Костадин Ангелов.

Той съобщи, че фирми ще бъдат проверени за реекспорт на медикаменти от страната.

Към момента не се  наблюдава риск от недостиг на лекарства в България. Това се казва и в разпространено днес отворено писмо от Българската генерична фармацевтична асоциация БГФармА.

Оттам твърдят, че компаниите, с които работятq поддържат резервни наличности, както на субстанции за производство, така и на готови лекарствени форми за справяне с кризисни ситуации като настоящата.

От Асоциацията призовават гражданите да запазят спокойствие и да не се презапасяват с лекарства – особено антибиотици, антивирусни средства, лекарства, предотвратяващи кръвосъсирването.

Самолечение, особено с лекарства, отпускани с рецепта, в много случаи може да има неблагоприятни, дори фатални последици, казват от Българската генерична фармацевтична асоциация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече