Кабинетът реши: Министерствата да орежат разходите си, за да има повече пари за пандемията

0

Първостепенните разпоредители с бюджет да направят анализ на предстоящите плащания и на възможни икономии по бюджетите си до края на годината. Това реши Министерски съвет (МС) на своето заседание днес.

Мярката е свързана с изпълнението на бюджета за 2020 г. По този начин се осигурява възможност за гъвкавост действията на правителството при форсмажорни обстоятелства, с оглед осигуряване на средства за опазване здравето на населението и за преодоляване на негативните въздействия върху икономиката и бизнеса. Така при необходимост от допълнителни разходи за борба с пандемията, средствата ще се осигуряват за сметка на реализирани икономии по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет.

Мярката ще подкрепи приетите на второ четене от бюджетната комисия към НС изменения в Закона за публичните финанси, според които МС ще има право да прехвърля средства от едни първостепенни разпоредители с бюджет към други за сметка на икономии и спестени разходи. Определя се и лимит за плащания за ноември и декември 2020 г. в размер на средномесечния размер на разходите и предоставените трансфери за деветмесечието, увеличен с не повече от 30 на сто.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече