Личните документи, които изтичат до 31-ви януари 2021 г., ще бъдат валидни до август

0

Депутатите приеха окончателно последните поправки в Закона за извънредното положение, с които срокът на документите за самоличност, изтичащи до 31 януари догодина се удължава с още 6 месеца.

Промените в извънредния закон бяха предприети, за да се избегне подмяната на лични документи в усложнена епидемична обстановка. В края на тази и в началото на следващата година изтича валидността на голям брой лични карти и паспорти и така управляващите се надяват да избегнат струпването на хора.

Това означава, че личните документи, които изтичат до 31-ви януари догодина, ще бъдат валидни до 2-ри август 2021-ва. Българските граждани, чиито лични документи са с удължена валидност, ще могат в условията на пандемия да напускат държавата, в която пребивават, и да се завърнат в България.

Предвижда се също така и чужденци, влезли на територията на страната по законов път, да могат да напускат България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че има осигурен транзит за държавата на крайната му дестинация. Поправките позволяват още при усложнена епидемична обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт да могат еднократно да прекратяват провеждането на открити съдебни заседания за не по-дълъг период от 14 дни и те да бъдат отсрочени.

Депутатите приеха да отпадне парламентарният контрол, в който трябваше да участват вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри и обсъдиха на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече