Липса на кворум провали пленарното заседание на парламента

0

Пленарно заседание на Народното събрание днес няма да има. То се провали поради липсата на кворум. При втория опит в залата се регистрираха 118 народни представители.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че депутатите ще заседават утре. Тя призова въпросът с кворума да не се използва за политически цели и се обърна към депутатите от БСП, които не се регистрираха:

„Колеги от БСП не надничайте пред вратата. Когато имаме кворум, ще ви се обадим, за да влезете в залата. Ако ви е интересно, влезте да се регистрирате…Мисля, че работата на днешния парламент е въпрос на отговорност, не на политически страсти“.

Мнозинството в парламента обвини опозицията за проваленото парламентарно заседание.

От ГЕРБ и Обединени патриоти заявиха, че БСП и ДПС търсят евтини дивиденти.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ – Даниела Дариткова апелира към отговорност:

“И в днешния ден, когато даже лидерът на опозицията е в болница, като всички други български граждани, които се намират на болнично лечение, ние разчитахме на повече отговорност и солидарност. Тази седмица трябваше да се гласуват данъчните закони, те са неотменна част от бюджета и прелюдия към него. Изключително важно е в този момент ние да гарантираме финансова стабилност на системите, които от една страна осигуряват здравното обслужване, от друга страна дават гаранции за социална сигурност, и на трето място посрещат последствията от икономическата криза“.Даниела Дариткова и Валери Симеонов дадоха изявление в сградата на Народното събрание.Даниела Дариткова и Валери Симеонов дадоха изявление в сградата на Народното събрание.

Искрен Веселинов от ВМРО заяви, че днес опозицията е демонстрирала политическа безотговорност, а по думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов ДПС и БСП са показали лице на лицемерни политици:

“Ден, в който повече не би трябвало да има никакви заблуди по отношение на това коя политическа сила носи отговорността за държавата по силата на избора на своите избиратели, и коя не носи никаква отговорност, а съществува благодарение на ефектната бих казал повърхностна, да си го кажем направо, байганьовската политика“.

Кристиaн Вигенин от БСП отговори на нападките на управляващите с обяснението:

“Това, което се случи днес, е още едно доказателство за неспособността на това мнозинство да гарантират нормалната работа на парламента, да гарантират адекватно управление на страната. Не разбираме тона, който се държи към нас и обвиненията, които бяха отправени. Ние сме последователни, това е принципна позиция, която нямаме намерение да променим“.

Междувременно Валери Симеонов съобщи, че в групата на Обединени патриоти има 3-ма депутати с коронавирус, по думите му, един от тях е в тежко състояние. Има народен представител и от ГЕРБ, който е под карантина.

Парламентът трябваше да гласува промени в Закона за храните, с които се забранява продажбата на заблуждаващи търговски наименования за минералната вода.

Предложението е на депутатите от парламентарната група на ОП и са във връзка с новоприетия Закон за храните, както и официално писмо на Европейската комисия, в което се казва, че българското законодателство, което урежда взаимоотношенията, свързани с минерални и изворни води не съответства от приетия от ЕС правна рамка.

ЕК напомня, че целта на директивата е да елиминира различията в законодателствата и да предпази потребителите от въвеждането в заблуждение и да осигури честна търговия, като дава на България тримесечен срок да предприеме нужните мерки за привеждане на нашето законодателство в съответствие с европейската правна рамка.

Депутатите трябваше да гласуват и окончателните промени в Закона за закрила на детето, който вече добавя към регламентираната забрана в закона за продажба на алкохолни напитки и тютюневи изделия на деца, да се добави и забраната за употреба от деца на този тип продукти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече