Д-р София Ангелова: Бъдете спокойни, проветрявайте и спазвайте мерките: Вирусът не обича чистия въздух!

0

„Когато разговаряме един с друг, от пръските излизат около 250 вируса в минута, е установила Американската агенция за проследяване на заболяванията. При леко покашляне те могат да достигнат 50 хиляди, а при по-силна кашлица – 800 хиляди вируса в минута. Това превръща затворените помещения в инкубатори на зараза, включително с Covid-19. Оттам идва и големият ръст на заболеваемост и обяснява защо през лятото тя беше по-ниска“, казва пулмологът д-р София Ангелова в „Нашият ден“. 

Тя подчертава, че високата температура сама по себе си не е опасна:

„Ако имате температура – не се притеснявайте. Температурата означава, че имунитетът ви е наред и се бори с вируса. Не изпадайте в паника, не температурата е тревожният симптом.

Тревожният симптом е задухът. 

Във всички останали случаи се препоръчва прием на течности, спокойствие, пазене на легло.

Д-р Ангелова обръща внимание и на друго: 

„Антибиотиците действат, когато има вторична бактериална инфекция. Covid-19 ще отмине, но ще остане основният проблем антибиотичната резистентност.

Моля, не ни корете, нито нас, нито личните лекари, че лекуваме по телефона. Има състояния, при който антибиотикът се предписва, за да се предотврати цитокиновата буря (Така наречената „цитокинова буря“ представлява свръхотговор на определени клетки от имунната система).

Ние обаче проверяваме пациентите си, отговаряме на над 300 обаждания на ден. Така че при симптоми стойте у дома. Първите 72 часа са важни – през това време слушалката няма да ни помогне, прегледът също няма да помогне.“

„Бъдете спокойни, – призова д-р Ангелова, – тези, които са Covid положителни, не са обречени, те оздравяват, просто е по-бавно. Да следят единствено за задух – тогава трябва да се вземат мерки. 

Моля ви, проветрявайте, призова тя още веднъж, вирусът не обича чистия въздух. Спазвайте мерките, тъй наречените трите „Д“: дистанция, дисциплина, дезинфекция. Вирус има. По-голямата част, 80% ще го преживеят, но това не значи да не пазим себе си и останалите. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече