Ужас: Няма да има противогрипни ваксини!

0

„Ваксини няма“ е най-често срещаният надпис пред аптеките тази есен. Заради коронавируса и предупрежденията на медиците, че двойно заразяване – с грип и COVID-19, може да е фатално, мнозина българи решиха да се ваксинират. Аптеките обаче се оказаха неподготвени за наплива от желаещи. Според хора от бранша количеството на доставките тази година е на база на потреблението през предната година, съобщи Би Ти Ви.

Засилено търсене има и при личните лекари, които получават безплатни ваксини за пациентите си над 65-годишна възраст по националната програма. При тях обаче ваксините са определен брой и не покриват цялата пациентска листа, затова се налага да избират.

„За хора, които са онкологично оперирани, хора, които са с тежки заболявания… Моите пациенти над 65-годишни са между 70 и 100 човека“, разказва д-р Едмонд Йорданов, общопрактикуващ лекар, който е получил 10 ваксини.

Сред пациентите му е Албена Найденова, която е с редица придружаващи заболявания. Заради възрастта си тя не попада в програмата за безплатно ваксиниране. Решението – да си купи препарата от аптечната мрежа.

„Обикалях няколко аптеки – вдигат рамене хората. Ще стискаме зъби да не се разболяваме и това е – нямам друг изход“, казва тя.

Репортер на Би Ти Ви направи проверка в една от столичните аптеки. Там казват, че предварително при тях са се записали 200 души, за да си купят ваксина, когато има зареждане. Впоследствие се оказва, че в аптеката пристигат едва 20 бройки.

„Общо взето всички са ядосани, защото ние все пак поехме някакъв ангажимент. Във връзка с коронавируса търсенето е в пъти повече, отколкото миналата година. Това не се е съобразило с доставката“, разказва ни фармацевтът Кристина Стоева.

Повече доставки не се планират, казаха за Би Ти Ви от Асоциацията на собствениците на аптеки. Последната е от около 84 хиляди бройки.

„В България традиционно ваксинационното покритие срещу грип е около 3%. Въпреки всичко можеше да се предвиди, че в тази по-особена есен желаещите ще са повече“, коментира в „Тази неделя“ председателят на Българския фармацевтичен съюз. проф. Асена Сербезова.

Министерството на здравеопазването и Агенцията по лекарствата са отправили искане към двете възможни компании да проучат възможностите за допълнителни доставки към страната ни. От ведомството обаче подчертават, че недостиг има в цял свят, тъй като заявките се правят значително по-рано.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече