САЩ прехвърлят войската си от Германия в България

0

САЩ обмислят варианти за прехвърлянето на части от своите военни от Германия в България, Румъния и Прибалтика в рамките на обявената вече предислокация. За това съобщили във вторник пред ТАСС източник от американските военни кръгове като пояснение на думите на шефа на Пентагона Марк Еспер за възможното преместване на Втори бронетанков полк от Германия в друга европейска страна, близка до Русия.

„Както вече обявихме от 29 юли смятаме да преместим военните на САЩ на източния фланг на НАТО на постояна ротационна основа, за да изпълним принципите, изложени от министъра на отбраната“, обяснява военен чиновник.

„Както министърът обяви пред Атлантическия съвет, пописаното с Полша споразумение за разширяване на сътрудничеството в областта на отбраната, както и двустранното взаимодействие с министрите на отбраната на Румъния и България и консултациите с нашите съюзници от Прибалтика ни дава възможност да прехвърлим нашите войски в тези страни“, допълва той.

Според информацията, няма окончателно решение. „Процесът на планиране продължава. Това включва консултации с нашите съюзници и партньори, както и с членове на Конгреса в САЩ“, уточнява военният представител.

Както Еспер подчерта по-рано във вторник САЩ изучава възможността за предислокация на основата на Втори бронетанков полк от Германия по-близо до Русия без да дава детайли.

Министърът на отбраната обяви, че 29 юли е датата за извеждане на 11 900 военни от Германия. Според думите му 6400 от тях се връщат обратно в САЩ, около 5600 ще бъдат предислоцирани в Италия и Белгия и при това положение в Германия остават максимум 25 000 военни. Това обяви президентът Доналд Тръмп миналата година, след като разкритикува немците, че не дават достатъчно пари за НАТО. През миналия юли Еспер говори за извеждането на Втори бронетанков полк, който трябваше да се прибере обратно. Той е с около 4500 военни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече