Защо Китай иска Тръмп да остане в Белия дом?

0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разочарова и разгневи Китай по време на бурния първи мандат, но Пекин може да приеме добре преизбирането му, докато изучава внимателно хоризонта за упадъка на конкурентната си суперсила. Това пише в свой анализ „Франс прес“.

Отношенията са толкова ледени, колкото по всяко време, откакто преди четири десетилетия бяха установени официални отношения, като Китай предупреди, че не иска да бъде въвлечен в нова „Студена война“ със САЩ.

Под лозунга си „Америка на първо място“ Тръмп представя Китай като най-голямата заплаха за САЩ и световната демокрация.

Той предприе огромна търговска война, която струва на Китай милиарди долари, нахока китайските технологични фирми и хвърли цялата вина за пандемията от коронавируса върху Пекин.

Ала още един триумф на Тръмп на президентските избори през ноември може да има своите предимства за Китай, след като президентът Си Цзинпин се опитва да циментира възхода на страната си като световна суперсила.

На държавното ръководство на Китай може да бъде предоставена „възможността да укрепи световната си позиция като защитник на глобализацията, мултилатерализма и международното сътрудничество“, коментира Жу Жикун, професор по политически и международни отношения от университета Бъкнел в американския щат Пенсилвания.

Тръмп изтегли Америка от пространното азиатско-тихоокеанско търговско споразумение и от климатичните споразумения, наложи милиарди долари мита върху китайски стоки и изтегли САЩ от Световната здравна организация в разгара на пандемията.

Там, където САЩ се оттеглиха, Си Цзинпин пристъпи напред.

Той представи страната си като защитник на свободната търговия и лидер в борбата срещу климатичните промени, както и обеща да сподели всяка потенциална ваксина срещу COVID-19 с по-бедните страни.

„Втори мандат на Тръмп може да даде на Китай повече време да се издигне като велика сила на световната сцена“, подчертава Жу.

Филип льо Коре, експерт по Китай в училището „Кенеди“ към Харвардския университет в САЩ, се съгласи, че удължаването на политиката на Тръмп „Америка на първо място“ ще бъде от дългосрочна полза за Пекин.

„(Той) частично откъсва Вашингтон от традиционните му съюзници“, добави той и това даде пространство на Китай да маневрира.

Китайските националисти открито приветстваха или се присмиваха на Тръмп.

„Можеш да направиш Америка ексцентрична и по този начин омразна за света“, предупреждава Ху Сиджин, главен редактор на Global Times, националистически вестник, имайки предвид американския президент, като допълва: „Ти помагаш за насърчаването на единството в Китай.“

Тръмп също така е осмиван в силно цензурираните социални мрежи в Китай като „Jianguo“, което означава „помощник за укрепването на Китай“.

Тръмп несъмнено нанесе икономическа и политическа болка на Китай.

„Китай загуби изключително много в плана си за търговията и технологиите“, каза политическият анализатор от Пекин Хуа По.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече