Рискът да пипнем коронавирус при зъболекаря е нищожен

0

Рискът от заразяване с коронавирус в зъболекарските кабинети е нищожен. Това заяви в Шумен председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков по време на кръгла маса за оралното здраве на децата.

„Пандемията не трябва да бъде причина за неглижиране на оралното здраве. Състоянието на устата и зъбите са показателни за здравословното състояние на всеки човек“, подчерта д-р Николай Шарков: „В зъболекарските кабинети е най-малък рискът. Рискът е извън зъболекарските кабинети. Според данните, с които разполагам, всъщност заразата е по-скоро от социални средища, е в кабинетите на лекарите и зъболекарите“.

„Младите хора имат много по-добра дентална култура и това е и благодарение на националната програма за профилактика при децата до 18 години, по която от години целенасочено се работи“, подчерта председателят на Зъболекарския съюз. До края на ноември родителите на децата от 5 до 9 години могат да ги заведат при дентален лекар, който работи по програмата за силанизация, за да бъдат прегледани и да им бъдат поставени силанти, поясни регионалният координатор на програмата в Шуменска област д-р Виолета Алексиева и припомни за ползата от укрепването на постоянните детски зъбки: 

„Силантите представляват един материал, с който се покрива дъвкателната повърхност на първите постоянни кътни зъби, така че там да не могат да се задържат остатъци от храна“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече