Парното в София поскъпва с шест лева

0

Само с шест лева по-скъп ще бъде мегаватчас топло след четири години, прогнозира столичната „Топлофикация“. През 2020 година топлинната енергия на дружеството е със средна цена от 77,35 лева за мегаватчас и достига до 78,98 лева за мегаватчас. През 2024 година очакваната цена е в размер на 83,72 лева за мегаватчас.   Това предвижда актуализиран бизнес план на дружеството, който се разглежда от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с удължаване на лицензите за работа с още 25 години.  

Прогнозата е направена на базата на годишна инфлация от 2%, а очакванията са, че доходите в София ще растат с по-бърз темп и това определя и социалната поносимост на цената на топлинната енергия. Дългосрочните задължения на „Топлофикация София“ ще се увеличават и от 805 млн. лева през тази година ще достигнат почти 1,2 млрд. лева през 2024 г., предава „Монитор“.

В документа, в който се взема предвид ефектът от възстановяване на средства по новите цени на природния газ, влезли в сила със стара дата, от общинското дружество прогнозират, че през 2020 година ще работят на загуба в размер от 56 млн. лева.   Финансовото състояние обаче се подобрява спрямо 2019 година, когато е отчетена загуба от 82,6 млн. лева, а през 2021 година дори се очаква положителен финансов резултат преди облагане с данъци в размер на 8,08 млн. лева.    През следващите три години дружеството се надява да работи на печалба в размер на съответно 18,5 млн. лева, 30,7 млн. лева и 31,9 млн. лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече