Въпреки заповед от МОН: Продължава нерегламентираното събиране на пари от родители в детските градини

0

В повечето детски градини в страната редовна практика е събирането на допълнителни средства от родителите – за помагала и различни консумативи. В началото на учебната година министърът на образованието Красимир Вълчев изпрати писма до регионалните управления по образование, с което напомня на училищата и детските градини да не събират допълнително пари за допълнителни консумативи и за подобряване на материалната база.

Антонина Кенова от Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование казва, че често получава сигнали от родители за събиране на пари в детските градини, тъй като учебните помагала за първа и втора група не се финансират от МОН:

Дори се събират пари и за помагала за яслени групи. МОН не задължава учителите да работят по помагала… Има добри практики, при които директорите отделят пари от бюджета и купуват помагалата за първа и втора група“.

Майка на дете във тора група в столична детска градина, пожелала да остане анонимна, сподели пред „Хоризонт“:

Родителите доброволно дават пари. Учителките ни информират, че това не е задължително. Но всички купуваме, защото ако някое детенце остане без помагало, не знаем какво ще прави. 28.50 лева се събират за помагала… Събираме пари допълнително за материали – флумастери, моливи, блокчета. Сами решаваме по колко пари. Учителите ни казват от какво има нужда. Няма проблем с това, всички с желание участват“.

МОН финансира учебните помагала за трета и четвърта градинска група, където попадат 5- и 6-годишните деца, за които предучилищното образование е задължително. Просветното министерство е одобрило учебници и помагала на различни издателства, подходящи за възрастовата група – три и четири години.

От Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование предлагат да има регламентирана със закон сума, която да отива само за пособия и материали за децата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече